Portfolio
De Essentie van Ontwerpen

Zowel de beelden als alle muziek heb ik zelf geproduceerd. Wil je er iets van gebruiken? Laat het me even weten via sandro_podda@hotmail.com.
(Enkel het videobeeld op 5:25 – 5:38 en 7:30 – 8:16 is niet zelfgeproduceerd, maar gratis verkregen.)

De opdracht

Deze minor staat in het teken van het vinden van je essentie als ontwerper. Het uitgangspunt is om vanuit eigen fascinaties een zoektocht te doorlopen, waarbij het proces leidend is. Uiteindelijk komt hier een product uit dat alles zegt over de ontwerper in kwestie en waarbij de focus even minder licht op de praktische waarde van de uitkomst.

Aanpak

In mijn zoektocht naar wie ik ben als ontwerper heb ik in eerste instantie gekeken naar wat ik het liefste doe als ik vrije tijd heb. Dit is bezig zijn met geluid en het maken van (elektronische) muziek. Zo ben ik begonnen met het maken van klanken en geuren die passen bij diverse materialen en texturen, maar al gauw kwam ik erachter dat geluid een veel meer centrale rol moest gaan spelen in mijn proces.
Omdat muziek voor mij emotie en verbinding betekent ben ik gaan werken aan een device waarmee ik mijn emoties in klank naar een ander toe kan communiceren.
Om de activiteit op gang te krijgen besloten twee gemotiveerde klasgenoten en ik om een gezamenlijke inspanning te leveren, waarin we onze disciplines zouden bundelen. Dit werd een combinatie van klank, kleur en weven en resulteerde in de Spectral Weaver. Een voorwerp waarmee je intuïtief laat leiden door verzadigde en onverzadigde kleuren die het ruimtelijke weven met elastiek stimuleert. De weefwijze leidt weer tot verschillende klanken, die iedere sessie anders klanken. In het filmpje hoor je docent Caro de Gijzel een opmerking maken over ons gezamenlijke project, dat geluidsfragment heb ik zonder zijn weten opgenomen en erin verwerkt.
Uiteindelijk heb ik voor al mijn emoties audiofragmenten gemaakt met als basis van de compositie de klanken van de Spectral Weaver. Deze geluidsfragmenten laat ik triggeren door een GSR-sensor die verbonden is aan een geprogrammeerde Arduino Uno. De GSR-sensor meet stroompjes in het lichaam, waaruit bepaalde emoties afgeleid kunnen worden. De gemeten waarden die hieruit voortkomen heb ik gekoppeld aan de audiofragmenten. Op deze manier worden rauwe emoties omgezet in klanken, in plaats van afgemeten communicatie vanuit woord. Uiteindelijk heb ik twee wearables gemaakt waarmee het ene persoon in ritme communiceert en het andere in klanken, deze kunnen vloeken of synergie opleveren. De wearables hebben een harnasachtige vorm waarbij de (emotionele) last op je schouders rust. De vorm heeft een open communicatieve structuur en heeft de sensoren op de borst zitten met een speaker op het hart, zodat je met de klanken recht vanuit het hart spreekt. De wearable, genaamd Spectral Tone, is van polypropyleen en draagt de arduinotechniek met speaker in zich.